Varför just hampa & bambu?

Varför just hampa & bambu? 

Först ska vi säga att den absolut vanligaste textilfibern är bomull och den står för nära hälften av världens textilproduktion. Tillverkning av bomull är kräver extremt mycket vatten och kemikalier och bara cirka 2% av all odlad bomull är ekologisk. Att få fram 1 kg bomull kräver i genomsnitt 9000 liter vatten och ännu värre så sker ofta produktionen av bomull i torra områden där det finns brist på färskvatten. Mängder med bekämpningsmedel används för att dra ner på skadeinsekter och ogräs medans gödningsmedel används för att få fram mer bomull på samma markyta. Detta förstör vårt naturliga kretslopp och påverkar ekosystemets viktiga funktioner.

Här ser ni ett exempel på klimatpåverkan i siffror.


Visst är det skrämmande siffror, det var när jag fick reda på det här som jag visste att att jag vill jobba med mer miljövänliga kläder. Efter mycket research och många samtal med intressanta personer så visste jag vilka material jag var intresserad av!

Hampa & Bambu, två grödor som växer extremt fort med minimal vattenförbrukning och inga bekämpningsmedel krävs!
De här två grödorna ger extremt mycket större skörd per odlingsyta och kan odlas på samma fält år efter år utan att urlaka jorden. Det är faktiskt så att hampa till och med tillför jorden sina egna näringsämnen, vilket gör den idealisk som jordförbättringsgröda! 

Kombinationen av hampa & bambu är idealisk! Både materialen har naturligt antibakteriella egenskaper som gör att textilier håller sig fräscha mycket länge och de är också hudvänliga och ger en behaglig lyxig känsla mot huden. Textilier av denna sort är också mycket slitstarkt och åldras med stil.
Detta är framtidens material! 

HAMPA

Hampa växer otroligt snabbt och kan leva på näringsfattiga jordar, dessutom binder den jorden med sina långa rötter vilket innebär att den motverkar jorderosion. Hampa kräver inga bekämpningsmedel eller konstgödsel. Hampa tillför näringsämnen till jorden och det gör att man kan odla hampa år efter år på samma yta utan att urlaka jorden. Hampa är därför bland de bästa fiberalternativen för textilier. 

Fördelar med hampa i kläder?

• Stora miljöfördelar (lägre vattenförbrukning och giftfri odling.)
• Väldigt slitstarkt.
• Anti-bakteriella egenskaper.
• Skön svalkande effekt.
• Lång livslängd.
• Åldras med stil

 

BAMBU

Bambu är världens mest snabbväxande växt, färdigvuxen för att skördas på tre månader. Bambu är ett bättre miljöval än exempelvis bomull. Materialet är mjukt och följsamt och passar utmärkt till produkter såsom strumpor, underställ och kläder. Bambu växer helt organiskt utan konstbevattning, bekämpningsmedel eller gödning i plantager som är certifierade av FSC. Man återanvänder även större delen av vattnet i processen och skördning av bambun sker för hand, vilket är skonsamt både för miljön och dess invånare.

Fördelar med bambu i kläder?

• Stora miljöfördelar (lägre vattenförbrukning och giftfri odling.)

• Bambu absorberar fukt..

• Anti-bakteriella egenskaper.

• Skön svalkande effekt.

• God andningsförmåga.

 

 

 Klicka här för att komma till startsidan igen.