Varför hampa & bambu?

Varför hampa & bambu? 

Först ska vi säga att den absolut vanligaste textilfibern är bomull och den står för nära hälften av världens textilproduktion. Tillverkning av bomull är kräver extremt mycket vatten och kemikalier och bara cirka 2% av all odlad bomull är ekologisk. Att få fram 1 kg bomull kräver i genomsnitt 9000 liter vatten och ännu värre så sker ofta produktionen av bomull i torra områden där det finns brist på färskvatten. Mängder med bekämpningsmedel används för att dra ner på skadeinsekter och ogräs medans gödningsmedel används för att få fram mer bomull på samma markyta. Detta förstör vårt naturliga kretslopp och påverkar ekosystemets viktiga funktioner.

Här ser ni ett exempel på klimatpåverkan i siffror.


Visst är det skrämmande siffror? Detta som motiverar att jobba med miljövänliga kläder.

Hampa & Bambu, två av världens mest snabbväxande grödor som behöver minimalt med vatten och odlas utan bekämpningsmedel.
De här två grödorna ger extremt mycket större skörd per odlingsyta och kan odlas på samma fält år efter år utan att urlaka jorden. Det är faktiskt så att hampa till och med tillför jorden sina egna näringsämnen, vilket gör den idealisk som jordförbättringsgröda!

HAMPA

Hampa kräver upp till 4 gånger mindre vatten än bomull för att producera samma mängd tyg. Kläder av hampa är mycket slitstarka och behåller passformen riktigt länge. Hampa är faktiskt en av världens starkaste naturfibrer! 
En annan stor fördel med hampatextil är att det är naturligt antibakteriellt som gör att plagget håller sig friskt och fräscht väldigt länge. Man också brukar tala om att hampaplaggets andningsegenskap är unik då den håller dig varm samtidigt som din hud kan andas fritt. 

Fördelar med hampa i kläder?

• Stora miljöfördelar (lägre vattenförbrukning och giftfri odling.)
• Slitstark material som håller passformen länge.
• Anti-bakteriella egenskaper.
• Materialet låter din hud andas fritt.
• Plaggen blir bara skönare med tiden och åldras med stil.


 

BAMBU

Bambu är världens mest snabbväxande växt, färdigvuxen för att skördas på tre månader. Bambu är ett bättre miljöval än exempelvis bomull. Materialet är mjukt och följsamt och passar utmärkt till produkter såsom strumpor, underställ och kläder. Bambu växer helt organiskt utan konstbevattning, bekämpningsmedel eller gödning i plantager som är certifierade av FSC. Man återanvänder även större delen av vattnet i processen och skördning av bambun sker för hand, vilket är skonsamt både för miljön och dess invånare.

Fördelar med bambu i kläder?

• Stora miljöfördelar (lägre vattenförbrukning och giftfri odling.)

• Bambu absorberar fukt..

• Anti-bakteriella egenskaper.

• Skön svalkande effekt.

• God andningsförmåga.

 

 

 Klicka här för att komma till startsidan igen.